28 mei 2012 - PINKSTEREN (Wat is pinksteren)

Overzicht van de komende activiteiten

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

28 mei 2012 - PINKSTEREN (Wat is pinksteren)

Post by Anne »

Image

Ons verslag gaat over Pinksteren. Het feest van de Heilige Geest die de kerk heeft laten ontstaan. We wilden het eerst over het feest Hemelvaart houden maar dat was al bezet L. Dus deden we het over Pinksteren want daar wisten we nog niet zo veel van.

Dit verslag wordt mede mogelijk gemaakt door:
Alexander Plegt, Jeroen Kuipers, Dyon veldhuis, Raymond Broenink.

Pinksteren is het feest waarop wordt herdacht dat de Heilige Geest gegeven werd aan de volgelingen van Jezus.
Van vroeger uit is Pinksteren een joods oogstfeest. Pinksteren is 50 dagen na het Paasfeest.
De eerste keer dat Pinksteren werd gevierd na de kruisiging en de verrijzenis van Jezus gebeurde het volgende: de volgelingen van Jezus zaten bij elkaar in een huis. Ze waren niet echt vrolijk, want Jezus had ze 10 dagen daarvoor verlaten (Hemelvaart). Bij zijn vertrek had Jezus ze de opdracht gegeven om bij elkaar te blijven en te bidden om de komst van de Heilige Geest.
Op die ochtend gebeurde er iets vreemds: ze hoorden het geluid van een storm en ze zagen vuur, dat op alle hoofden brandde. De volgelingen van Jezus konden opeens allerlei vreemde talen spreken, die ze nooit geleerd hadden. De mensen uit de buurt hoorden en zagen deze verschijnselen ook en kwamen kijken wat er aan de hand was. Ze dachten eigenlijk dat de leerlingen van Jezus dronken waren, omdat ze zo opgewonden waren en in allerlei talen spraken. Eén van de leerlingen van Jezus, Petrus, ging naar die mensen toe en vertelden wat er gebeurd was. De mensen er omheen waren zo onder de indruk, dat op die dag 3000 mensen gingen geloven in Jezus. Dit was het begin van de Christelijke kerk. Ook hier kun je zien dat er een verband is tussen het joodse en christelijke pinksterfeest: de eerste oogst, 3000 mensen. Dit feest geldt alleen voor de Joden en de Christenen. Een oude gewoonte is om als pinksterbruidjes langs de deur te gaan om voor een missie te collecteren. Het is ook een gewoonte om naar de kerk te gaan en je krijgt een dag vrij. Het feest valt op omdat er dan veel mensen naar de kerk gaan en de mensen zijn vrij.

Wij vonden het een apart verhaal over hoe Pinksteren is ontstaan maar wel geinig. Verder vinden we Pinksteren leuk omdat we dan 2 dagen vrij krijgen. J

Pinksteren is dus het feest waarop wordt herdacht dat de Heilige Geest gegeven werd aan de volgelingen van Jezus. Het is dus een Joods feest en een Christelijk feest.

Amen
Dit is een werkstuk van bovengenoemde leerlingen en ik vond het een helder verhaal.
Wij hebben uiteraard op deze dag geen vereniginsavond. Fijne pinksterdagen gewenst.
Post Reply