Aantal diabetici stijgt

Acupunctuur, homeopathie, iriscopie, aromatherapie, yoga, e.d.

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Aantal diabetici stijgt

Post by Anne » Sun, 17 05 2009, 09:30

Aantal diabetici stijgt flink
Uitgegeven: 12 mei 2009 08:54 - NU.NL

BILTHOVEN - Over vijftien jaar lijden naar schatting 1,3 miljoen Nederlanders aan diabetes. Dat is een stijging van 80 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) dinsdag gemeld.

Het RIVM spreekt van een forse stijging, die voor een groot deel toe te schrijven is aan een groei van het aantal mensen met overgewicht en een gebrek aan beweging.

Consequenties

RIVM onderzoeker Caroline Baan bevestigt een bericht in De Telegraaf van dinsdag. Volgens haar vormen de cijfers geen verrassing, maar hebben ze belangrijke consequenties voor de gezondheidszorg.

''Daarom moeten we inzetten op preventie door ervoor te zorgen dat mensen niet te zwaar worden. De overheid kan hier een belangrijke rol in spelen'', aldus Baan.

Hart- en vaatziekten

Volgens het RIVM kan diabetes leiden tot ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en achteruitgang van ogen en nieren.

Diabetes kent twee vormen, type 1 en type 2, beide ongeneeslijk. Type 1 openbaart zich al in de kindertijd. Type 2 staat bekend als ouderdomssuiker, maar een ongezonde levensstijl in combinatie met erfelijke factoren kunnen als gevolg hebben dat jongeren vanaf twintig jaar ook getroffen worden door deze vorm van suikerziekte.

Type 2
Dat komt de laatste jaren steeds vaker voor, volgens Baan. Van alle suikerpatiënten lijdt 90 procent aan type 2.

Omdat diabetes type 2 zich geleidelijk openbaart, bestaat er vermoedelijk een grote groep mensen die de ziekte heeft zonder het te weten. Het RIVM schat dat deze groep in 2007 uit 250.000 mensen bestond.
© ANP

Post Reply