LUMC werkt aan therapie voor diabetes 1

Acupunctuur, homeopathie, iriscopie, aromatherapie, yoga, e.d.

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

LUMC werkt aan therapie voor diabetes 1

Post by Anne » Wed, 08 04 2009, 11:04

LUMC werkt aan therapie voor diabetes
Gepubliceerd: 7 april 2009 14:36 | Gewijzigd: 7 april 2009 14:36
Door onze redacteur Frits Baltesen
Leiden, 7 april. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelt een therapie voor diabetes type 1, tot voor kort ongeneeslijk geacht. Eén op de 250 mensen in de westerse wereld heeft deze vorm van suikerziekte.

Het Diabetesfonds is zo positief over de therapie dat het 1,6 miljoen euro steun heeft toegezegd. Nooit eerder gaf het fonds zo’n hoog bedrag voor een project.

De therapie is bedacht door immunoloog Bart Roep. Bij zijn methode neemt een arts twee deciliter bloed af en bewerkt cellen daaruit met vitamine D3 en een ontstekingsremmer. Daarna spuit hij het terug in het lichaam. Dit werkt als een vaccin dat het afweersysteem corrigeert.

Roep: „Na een week tot een paar maanden komt de productie van insuline weer op gang. Bij muizen met agressieve diabetes kregen we een groot deel van de capaciteit van hun alvleesklier terug.” Het LUMC werkt samen met universiteiten in Utrecht, Brussel en Leuven. Groningen komt daar over twee jaar bij.

Roep verwacht dat het ‘vaccin’ over vier à vijf jaar voor patiënten beschikbaar is. Directeur Bert Kuipers van het Diabetesfonds bevestigt dit. „We financieren het onderzoek vier jaar. Dan moet het middel er zijn. We denken echt dat het een succes gaat worden.”

Het Diabetesfonds heeft zich laten adviseren door twee commissies met samen twintig wetenschappers, en een patiëntengroep.

Bij patiënten met diabetes type 1 werkt het immuunsysteem verkeerd: het maakt afweercellen tegen insulineproducerende cellen in de alvleesklier. Hierdoor valt de productie van insuline – dat het suikerpeil in het bloed reguleert – stil. Daardoor komt te veel suiker in het bloed, wat organen beschadigen. Ogen, nieren, zenuwen, hart en bloedvaten worden het eerst aangetast. Diabetici leven zo’n acht jaar korter. Patiënten gebruiken een insulinepen of -pomp om de schade te beperken.

Roep begon vijftien jaar geleden met zijn onderzoek. Hij gebruikt bij zijn therapie een vitamine en ontstekingsremmer die gewoon te koop zijn bij de drogist. „Veiligheid van het vaccin is nu het belangrijkst. Het mag niet mislukken. Dit wordt mijn levenswerk.”

In Nederland zijn rond 70.000 patiënten met diabetes 1. Volgens Roep is de groep groter, onder meer omdat veel mensen ten onrechte de diagnose diabetes 2 (‘ouderdomsdiabetes’) krijgen.

Zijn therapie biedt geen hoop voor de veel grotere groep patiënten met diabetes 2, omdat hierbij het afweersysteem een kleine rol speelt. Levensstijl en erfelijke aanleg zijn de belangrijke factoren om diabetes 2 te krijgen.

BRON: NRC.NL

Post Reply