Eiwitrijk afvallen

Acupunctuur, homeopathie, iriscopie, aromatherapie, yoga, e.d.

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Eiwitrijk afvallen

Post by Anne » Fri, 19 12 2008, 10:42

Eiwitrijk afvallen

Een dieet rijk aan eiwitten zorg ervoor dat u minder eet en meer afvalt.

Een eiwitrijk dieet is goed voor de lijn. Door flink veel kaas, vlees en eieren te eten wordt de productie gestimuleerd van het hongerstillende hormoon PYY. Resultaat: minder trek, en dus minder kilo’s.

Vier jaar geleden meldde de Britse endocrinologe Rachel Battersham voor het eerst het hongerstillende effect van dit hormoon in het tijdschrift Nature. Maar andere onderzoekers slaagden er niet in haar experimenten bij mensen na te doen. In het tijdschrift Cell Metabolism van deze maand beschrijft Battersham een nieuwe serie experimenten, bij muizen dit keer.

Muizen die een eiwitrijk dieet kregen, produceerden meer van het PYY-hormoon, aten minder, vielen af en hadden minder lichaamsvet. En muizen bij wie het gen voor het hongerstillende hormoon was uitgeschakeld, aten meer en werden beduidend dikker.

De werking van het PYY-hormoon zou kunnen verklaren waarom het omstreden Atkins-dieet wel degelijk werkt. Voor Atkinsvolgelingen zijn koolhydraten (aardappels, pasta en rijst) verboden, waardoor ze relatief veel eiwitten en vetten binnen krijgen. De extra eiwitten zorgen ervoor dat er meer van het hongerstillende hormoon gemaakt wordt, waardoor Atkinsvolgelingen domweg minder eten. En ja, dat werkt.

Battersham ziet wel wat in een eiwitrijk dieet voor dikkerds, hoewel ze keurig waarschuwt dat er eerst meer onderzoek nodig is naar het effect op lange termijn voordat dieëtaanbevelingen kunnen worden gedaan. Zo’n eiwitrijk dieet zou wel wat weghebben van het ‘cavemen-dieët’. Jager-verzamelaars uit de oertijd aten namelijk behoorlijk veel meer eiwitten dan wij. De gemiddelde westerling krijgt 49 procent van zijn energie binnen via koolhydraten, 35 procent uit vet, en 16 procent uit eiwit. Oermensen aten vermoedelijk twee keer zoveel eiwitten.

Bron: Noorderlicht/VPRO

Bovenstaand artikel is een nieuwsbericht, raadpleeg uw arts wanneer u wilt afvallen.

Post Reply