Mirjam - VERMOEIDHEID

Acupunctuur, homeopathie, iriscopie, aromatherapie, yoga, e.d.

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Mirjam - VERMOEIDHEID

Post by Anne » Tue, 27 05 2014, 15:31

Naar aanleiding van een vraag over vermoeidheid wil ik via deze topic, in algemeenheid, enige dingen aanreiken
die u misschien kunnen helpen, samen met uw arts, het probleem om op te lossen.
Hierbij wil ik wel vragen dat iedereen die dit leest kritisch is.
Wat wil zeggen 'maak van uw mug geen olifant' en probeer zorgvuldig te zijn in het duidelijk krijgen van uw klachten.
Uw vermoeidheid kan ook iets zijn wat hieronder niet bij vermeld staat en misschien eenvoudig is op te lossen.
Zelf heb ik de ervaring dat een controle op vitamines en mineralen aan te raden is.
Raadpleeg uw arts.


Allereerst een link naar een site waarover uitgebreid wordt geschreven
over wat de oorzaak zou kunnen zijn bij vermoeidheid:
Vaak moe + lusteloos: oorzaken van vermoeidheidsklachten altijd-moe-lusteloos

Je hoort en leest steeds vaker over mensen die vaak moe of zelfs continu lusteloos zijn en leiden aan ernstige vermoeidheidsklachten. Ze slapen normaal of zelfs relatief lang, ze eten naar eigen zeggen goed en ze bewegen regelmatig, maar toch zijn ze – zonder zich aanmerkelijk in te spannen – snel moe en futloos. Men spreekt in dit geval ook wel van chronische vermoeidheid.

Het kan je leven drastisch verzieken wanneer je nergens energie voor op kunt brengen door vermoeidheidsklachten. Daarom heeft Salusi de belangrijkste oorzaken op een rij gezet voor vaak moe zijn, vermoeidheid, futloosheid of lusteloosheid… Die geen voor de hand liggende oorzaak heeft en niet 1-2-3 wordt herkend…

Wat is moeheid / vermoeidheid?
Onder de term ‘moeheid’ of ‘vermoeidheid’ verstaan we zowel ‘vaak moe zijn’ als ‘snel moe worden’. Moeheid heeft een tamelijk subjectief en aspecifiek karakter; moe zijn is namelijk een waarneming die verband houdt met de gedachten en gevoelens van een persoon. Een diagnose stellen aan de hand van vermoeidheidsklachten is daarom vaak erg lastig. Psychologische en sociale factoren worden niet altijd goed geïnterpreteerd en de oorzaak van vaak moe zijn kan niet altijd worden aangetoond of uitgesloten.

Vermoeidheidsklachten gaan vaak samen met:
Problemen met geheugen
Klachten m.b.t. concentratie
Slechte slaapkwaliteit (slaap waar je niet van uitrust)
Pijn in spieren & gewrichten
Wolk in het hoofd (drukkende dufheid)
Malaise (slapte & zwakte)
Hoofdpijn (spanningshoofdpijn e.a.)
Depressie, depressiviteit & burn-out

1. Chronische vermoeidheid door CVS / ME
Wanneer er geen eenduidige oorzaak voor ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten kan worden geconstateerd, wordt vaak de diagnose Myalgische Encefalomyelitis (ME) of Chronish Vermoeidheids Syndroom (CVS) gesteld. Als patiënt zijnde kun je echter vrij weinig met de constatering CVS of ME. Hoewel er door medici steeds vaker over werkzame therapieën wordt gesproken, helpen deze lang niet voor alle ME-patiënten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel CVS / ME-patiënten er –vaak na jaren van onderzoek– alsnog achter komen dat er al die tijd een duidelijke oorzaak c.q. verklaring was voor hun chronische vermoeidheid. De belangrijkste oorzaken van vermoeidheidsklachten die moeilijk zijn om vast te stellen of simpelweg vaak over het hoofd worden gezien vind je hieronder…

2. Vaak moe en lusteloos vanwege schildklier
De schildklier is een vlindervormig orgaantje in de hals dat hormonen produceert. Schildklierhormonen zijn belangrijk voor o.a. de stofwisseling, het hart, het maag- en darmstelsel, de ademhaling en het zenuwstelsel. Een gezonde schildklier houdt de hoeveelheid schildklierhormoon netjes binnen de perken.

Een te snel werkende schildklier en met name een te langzaam werkende schildklier kan de hormoonhuishouding hevig verstoren en voor ernstige aanhoudende vermoeidheidsklachten zorgen. Soms komt men er pas na jaren achter dat vaak moe en lusteloos zijn door een schildklierstoornis wordt veroorzaakt. Al met al is continue vermoeidheid en lusteloosheid een bekend symptoom van een schildklierafwijking.

3. Vermoeidheidsklachten & lymfeklieren
Het lymfestelsel is een netwerk van lymfeklieren die onderling in verbinding staan via lymfevaten. Het lymfestelsel loopt door ons hele lichaam en is qua vorm enigszins vergelijkbaar met het bloedvatenstelsel. Het lymfestelsel beschermt ons onder meer tegen virale, bacteriële en schimmelinfecties. Daarnaast voert het afvalstoffen af.

Een lymfeblokkade, overbelasting of vervuiling van het lymfestelsel of lymfeklierkanker kan ervoor zorgen dat het lymfestelsel niet naar behoren functioneert. Een dergelijke lymfe-afwijking kan tot ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten leiden. Vermoeidheid door lymfeproblemen wordt lang niet altijd ontdekt en erkend.

4. Moe & lusteloos door tekort aan essentiële voedingsstof
Het is erg voor de hand liggend… Vaak is een gebrek aan essentiële voedingsstoffen de oorzaak van aanhoudende vermoeidheidsklachten. Sommige mensen eten erg gezond, maar hebben desalniettemin een tekort aan een of meerdere essentiële voedingsstoffen.

Een gebrek aan onder meer de volgende vitamines, mineralen, spoorelementen, co-enzymen
en vetzuren kan vermoeidheidsklachten veroorzaken:
IJzertekort & ‘bloedarmoede‘
Vitamine D3 (echt heel vaak!)
Vitamine C (vooral als je eenzijdig eet)
B-vitamines (o.a. B2, B6 & B12)
Calcium, jodium & zink
Magnesium, koper & fosfor
Omega 3-vetzuren
Co-enzym Q10


Je kunt jezelf bij het huisartsenlaboratorium laten testen op een gebrek aan essentiële voedingsstoffen als je vaak moe bent. Een aangepast dieet en voedingssupplementen (met name in sprayvorm) kunnen dan uitkomst bieden.

5. Vermoeidheidsklachten door allergieën
Veel mensen die te kampen hebben met vermoeidheid, futloosheid en lusteloosheid blijken last te hebben van allergieën of intoleranties. Sommige mensen bij wie in eerste instantie CVS / ME wordt geconstateerd blijken na uitvoerig onderzoek door een allergoloog last te hebben van soms wel 50 allergieën… Uiteenlopend van voedselallergieën tot huisdierenallergieën en hooikoortsklachten.

Allergieën zijn gelukkig te onderdrukken met medicijnen (antihistaminica e.a.). Bovendien kun je de stoffen waarvoor je allergisch bent (allergenen) zo veel mogelijk uit de weg gaan. Op die manier zijn al veel onverklaarbare vermoeidheidsklachten verholpen of verbeterd. Als je vaak moe en lusteloos bent, laat je dan eens grondig testen op allergieën, met name op voedselallergie, allergie voor huisstofmijt en pollenallergie!

6. Vaak moe en lusteloos door slechte slaapkwaliteit
Veel mensen die worden geteisterd door ernstige vermoeidheidsklachten gaan vroeg naar bed en slapen tot laat uit. Een logische beweegreden, want wie constant moe is, wil niets liever dan slapen. Veruit de meeste mensen die leiden aan chronische vermoeidheid hebben hier echter geen baat bij en worden door lang slapen zelfs nog intenser en vaker moe.

Het is dan ook niet het aantal uren slaap, maar veeleer de slaapkwaliteit die een rol speelt bij chronische vermoeidheid. Er zijn verschillende slaapcentra in Nederland die vermoeidheidsklachten kunnen onderzoeken en je slaapkwaliteit kunnen meten. Neem een kijkje op NSWO.nl (de website van de Nederlandse vereniging voor Slaap- & Waak Onderzoek). Een regelmatig slaapritme –met vaste tijden voor het slapengaan en weer opstaan– is in ieder geval erg belangrijk om vaak moe zijn tegen te gaan.

7. Moe + lusteloos vanwege de Ziekte van Pfeiffer
De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die met name voorkomt onder jongeren. Je loopt Pfeiffer vrij gemakkelijk op, maar niet zomaar weer kwijt. Een van de belangrijkste symptomen van Pfeiffer is extreme vermoeidheid. Je kunt een zelftester kopen bij de drogist om te checken of je lijdt aan de Ziekte van Pfeiffer.

Conclusie
Bovenstaande punten zijn logischerwijs niet de enige mogelijke oorzaken van onverklaarbare en aanhoudende vermoeidheidsklachten.

Overige bekende veroorzakers van chronische vermoeidheid en lusteloosheid zijn onder meer:
Slaapstoornissen
Afwijkingen in de hormoonhuishouding
Overgang & menopauze
(Chronische) interne infecties
Stelselmatig gebrek aan regelmaat & rustmomenten
Epilepsie & aanverwante neurologische aandoeningen
Verborgen oftewel ‘latente’ hyperventilatie
Slaapapneu Syndroom (SAS)

Als je zonder aanwijsbare reden vaak moe en lusteloos bent, dan kun je je arts uit voorzorg eventueel op de bovengenoemde punten wijzen. Veel mensen reageren op hun vermoeidheidsklachten door zo min mogelijk te ondernemen, maar dit werkt in veel gevallen juist averechts.

Het omgekeerde –doen alsof er niets aan de hand is en gewoon doorgaan– is minstens zo funest. In beide gevallen raakt het lichaam nog erger ontregeld dan het al is. Probeer bij voorkeur te allen tijde dingen te blijven ondernemen zonder jezelf uit te putten.

User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Re: Mirjam - VERMOEIDHEID

Post by Anne » Tue, 27 05 2014, 15:59

De kracht van mudra’s - Deze yoga-oefeningen heb je zo in de vingers

Een “mudra” is een handgebaar, net als een “mantra” een geluid is en de “mandala” een beeld of gedachte.
Een mudra is een bepaalde positie van je handen die de energiebanen in je vingers met elkaar verbindt.
Als de topjes van specifieke vingers elkaar aanraken, komt er energie los.
Deze energie heeft direct effect op je fysieke en energetische lichaam.

Sommige mudra’s zijn ontworpen om je fysieke lichaam te helen en anderen zijn weer ontworpen om je spirituele
lichaam te beïnvloeden. De fysieke mudra’s helpen je bijvoorbeeld bij het verlichten van buikpijn, het stimuleren
van je nieren, en het tot rust komen in je hoofd. Spirituele mudra’s kunnen je bijstaan om andere mensen te vergeven,
je woede te temperen, of je energieniveau te verhogen. In feite zijn er honderden verschillende mudra’s.
Je kan ze allemaal direct toepassen maar het wordt wel aanbevolen ze een voor een te leren.

Pran mudra (Levens-mudra)Back to Buddha

Image

Deze mudra stimuleert de basis Chakra, de energiekanalen in je benen, en de kleine chakra’s in het midden van de voeten.
Deze mudra heet ook wel de Levens-mudra. Het verhoogt het energieniveau, vermindert vermoeidheid en verbetert je
gezichtsvermogen. Het geeft je vastberadenheid en zelfvertrouwen. Verder wordt de mudra vaak gebruikt in combinatie
met behandelingen voor oogziekten.

Strek je wijs-en middelvinger, plaats je duim tegen je ringvinger en je pinkvinger, zodat deze een cirkel vormen.
Haal diep, langzaam en normaal adem. Concentreer je op je basischakra en de zolen van je beide voeten.
Doe de mudra 5 tot 30 minuten.

Bron: http://www.backtobuddha.nl/inspiratie
Mudra's werken op de energiebanen die in het lichaam lopen.
Net zoals de meridianen die bij acupuntuur worden gebruikt beïnvloed je door deze mudra's
de doorstroming van de energie. Als er in je lichaam een ophoping van negatieve energie
is kan zich dat in de loop van de tijd een tot een blokkade vormen waardoor delen van je
lichaam niet genoeg energie/voeding krijgt. En dan krijg je lichamelijk symptomen.

Voorbeeld:
Een blokkade kan bijvoorbeeld ontstaan door boosheid die je niet kan of wil uiten.
Je bent bijvoorbeeld boos op iemand waar je veel van houdt maar bang hem te verliezen als je je boosheid uit.
Dan kan er een spanning in je lichaam ontstaan, bijvoorbeeld rond de maag.
Als er geen ontlading komt en dus de boosheid niet wordt opgelost/uitgesproken kunnen er
maagproblemen (b.v. maagzuur) ontstaan. Dan zijn we geneigd om een maagzuurremmer te
gebruiken. Maar die lost alleen het symptoom op totdat het middel is uitgewerkt en begint het opnieuw.
Het oplossen van het probleem ligt dus in het liefdevol proberen uit te spreken waarom je boos bent.
Mudra's kunnen op een zachte manier balans brengen waar onbalans is (zoals de maag) maar
het is natuurlijk ook belangrijk om te kijken waardoor een probleem is ontstaan.

Post Reply