Stress is niet ongezond

Acupunctuur, homeopathie, iriscopie, aromatherapie, yoga, e.d.

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Stress is niet ongezond

Post by Anne » Sun, 05 01 2014, 16:14

Stress doet je hart racen, versnelt je ademhaling en doet je zweten.
Stress werd lange tijd gezien als vijand nummer 1,
maar nieuw onderzoek toont aan dat stress enkel gevaarlijk is als je denkt dat het gevaarlijk is!
Psychologe Kelly McGonigal spoort je aan om stress als iets positiefs te zien en geeft ons een
nog niet eerder toegepaste oplossing: zoek contact met anderen.

Klik hier voor de video. (Ned. ondertiteling mogelijk) http://www.ted.com/talks/kelly_mcgoniga ... embed=true
Stress is NIET ongezond
Door Ronald op 15 september 2013 in Interessant

Dat klinkt misschien raar voor een mindfulnesstrainer, maar degenen die bij Leef in Aandacht een training hebben gevolgd, weten dat wij niet “anti-stress” zijn.

Dat geldt overigens hopelijk voor alle mindfulnesstrainers. Stress hoort erbij. Teveel stress is niet goed, maar, zoals alle ouders tegen hun kinderen zeggen, alles waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden. Maar televisie, telefoneren en tegenslagen incasseren hebben allemaal een overdosis.

Niet alleen is stress zelf een onontkoombaar onderdeel van het leven; waar we óók (veel) aandacht voor hebben in de mindfulnesstraining is dat we wél invloed hebben op de manier waarop we met die stress omgaan.

Stress op zich is dus niet ongezond.
Vorige week ontdekte ik een interessant filmpje op TED.com waarin dit nog eens onderstreept werd.
Psychologe Kelly McGonigal presenteert hierin op aansprekende wijze de resultaten van onderzoek, waaruit blijkt dat niet de hoeveelheid stress die je ervaart bepaalt of je eraan dood gaat (bijv. door een hartaanval), maar dat de mate waarin je gelooft dat stress slecht voor je is bepaalt in hoeverre je ziek wordt van stress.

Dit gaat schijnbaar zelfs zo ver dat mensen met weinig stress, maar die wél geloven dat stress slecht is voor je, eerder dood zullen gaan dan mensen met veel stress maar die geloven dat stress niet ongezond is.

Eén van de conclusies uit onderzoek waarin 30.000 mensen 8 jaar gevolgd werd. Geloven dat stress slecht voor je is, komt daarmee statistisch op de 15e plaats van doodsoorzaken in de VS…

Een tweede positief effect van stress is dat het je socialer maakt. Hierbij speelt het hormoon oxytocine een rol. Dit hormoon, dat ook in de compassietraining aandacht krijgt (sic), speelt een belangrijke rol in het zoeken van (ook lichamelijk) contact met vrienden en familie, het verhoogt je empathisch vermogen en je hulpvaardigheid. Minder bekend is dat oxytocine óók een stresshormoon is, dat in grote hoeveelheid wordt geproduceerd door de hypofyse tijdens stress. Het maakt dus deel uit van je stressrespons!

Je hebt dus een ingebouwd mechanisme om support te zoeken tijdens stressvolle omstandigheden. Jouw stressrespons maakt dat je tijdens stress ernaar streeft omringd te zijn door mensen die om je geven.

Tenslotte heeft oxytocine, naar nu blijkt, een beschermend effect op hart en bloedvaten. Als natuurlijke ontstekingsremmer helpt het de bloedvaten tegen verkramping en helpt het hartcellen te herstellen en de schade ten gevolge van stress te beperken. Dit stresshormoon maakt je dus beter bestand tegen stress en het vrijkomen ervan zorgt voor socialer gedrag (ja, ik weet het, je zou het niet altijd zeggen…), wat op zijn beurt weer oxytocine vrij maakt.
Een zichzelf versterkend fenomeen dus.
Onze stressrespons heeft dus een ingebouwd mechanisme voor veerkrachtig omgaan met stress, en verbondenheid met anderen speelt hierbij een belangrijke rol.
Zorgen voor anderen creëert veerkracht.

http://leef.inaandacht.nl/stress-is-niet-ongezond/

Post Reply