JIN SHIN JYUTSU als Zelfheling

Acupunctuur, homeopathie, iriscopie, aromatherapie, yoga, e.d.

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

JIN SHIN JYUTSU als Zelfheling

Post by Anne » Sat, 07 09 2013, 11:39

Jin Shin Jyutsu als Zelfheling
Genezingskracht met de handen

Jin Shin Jyutsu betekent letterlijk ‘mens, schepper, kunst’ en is gebaseerd op ons eigen aangeboren vermogen om onszelf in balans te brengen. Eeuwenlang hebben traditionele culturen deze wijsheid gebruikt om zowel zichzelf als anderen te genezen. Maar met de opvolging van de generaties raakte dit vermogen steeds meer in onbruik en werd het uiteindelijk vergeten. In het begin van de 20e eeuw werd Jin Shin Jyutsu herontdekt door een Japanse wijze, Jiro Murai. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan het doen herleven van de Jin Shin Jyutsu kunst, die beschouwd kan worden als de “Grootmoeder van de acupunctuur”.
Na vele jaren studie met Master Murai heeft Mary Burmeister, in de jaren zestig, Jin Shin Jyutsu naar het Westen gebracht..
Jin Shin Jyutsu

Jin Shin Jyutsu harmoniseert lichaam, verstand en bewustzijn in gelijke mate en is uit diepe wijsheid voortgekomen. Het behoort tot ons innerlijk weten en is door iedereen te ervaren en toe te passen. Intuïtief leggen we onze handen op pijnlijke plekken, waarbij de handen dienen als ‘startkabels’ om de energiestroom te ondersteunen. De basis van Jin Shin Jyutsu bestaat uit 26 energiepunten, die over het hele lichaam verdeeld zijn: de 26 energiesloten. Als we deze energiesloten met onze handen aanraken, brengen we de energie in beweging en daarmee onszelf in harmonie.

Zelfheling
Bijna alle energiebanen lopen ook door de vingers en kunnen daardoor worden geharmoniseerd. We hebben alleen onze handen en onze ademhaling nodig om de energiestroom op gang te brengen. Jin Shin Jyutsu kan op vele manieren blokkades in het energiesysteem weer tot stromen te brengen. Juist omdat Jin Shin Jyutsu zo’n zachte en eenvoudige manier is om weer in balans te komen is zij voor vrijwel iedereen geschikt.

Over het algemeen wordt het stromen als heel prettig ervaren. Een aantrekkelijk aspect van Jin Shin Jyutsu is dat je veel zelf kunt doen om je eigen energiesysteem vitaal en stromend te houden. Het makkelijkste is om regelmatig een voor een je vingers vast te houden. Dit harmoniseert niet alleen alles op lichamelijk gebied, maar doet ook sterke emoties – piekeren, angst, woede, verdriet, onzekerheid – smelten.
Jin Shin Jyutsu is Levenskunst in de praktijk.


Dagelijks één of meerdere vingers vasthouden om emoties (attitudes) en lichaamsfuncties te harmoniseren.
De Japanse karakters van Jin Shin Jyutsu drukken in het kort en helder uit wat het in de praktijk is en theoretisch uit te leggen valt:
Jyutsu: Kunst
Shin: schepper
Jin: mens van kennis en mededogen
De kunst van de schepper door mens die vervuld is van kennis en mededogen(Art of the Creator through man of knowing and compassion).


Door het vasthouden van je vingers help je niet alleen je emoties te balanceren,
maar je helpt ook je lichaamsfunkties te verbeteren.
Image
U kunt de vingers van de hand één voor één vasthouden (zie voorbeeld)
voor ongeveer 3 à 5 minuten.
Beide handen worden op deze manier behandeld.
Heeft u een specifiek probleem dan kunt u de bepaalde vinger langer vasthouden.

De Duim staat in verbinding met de Milt en Maagfunktie.
De Wijsvinger in verbinding met de Nieren en Blaasfunktie.
De Middelvinger in verbinding met de Lever en Galblaasfunktie.
De Ringvinger in verbinding met de Longen en Dikkedarm.
De Pink staat in verbinding met het Hart en Dunne Darm.
De Palm van je hand staat in verbinding met je Hormoonfunkties.

De DUIM vasthouden helpt de OPPERVLAKKIGE HUIDFUNKTIES.
De WIJSVINGER vasthouden helpt de SPIERFUNKTIES.
De MIDDELVINGER vasthouden helpt de BLOEDFUNKTIES.
De RINGVINGER vasthouden helpt de ADEMHALINGSFUNKTIES.
De PINK vasthouden helpt de BOTTEN/PEZEN FUNKTIES.

ALLE VINGERS (om de beurt) 5 minuten vasthouden helpt de HORMOONFUNKTIES.OPMERKING:
Jin SHin Jyutsu is geen therapie die een dokter vervangt.
Twijfel je, raadpleeg je huisarts over je klacht.

Jin Shin Jyutsu is een zachte manier van zelfheling.
Hij kan dagelijks worden toegepast.
Wilt u meer weten of gaan werken met deze manier van healing dan zijn onderstaande boeken aanraders:
Praktijkboek Jin Shin Jyutsu - De helende kracht van uw handen - Ilse-Maria Fahrnow.

Recensie
Jin Shin Jyutsu is een methode om stagnaties en energieblokkades middels eenvoudige handgrepen op te heffen waardoor de kosmische, scheppende energie weer vrijelijk kan stromen en er harmonisering plaatsvindt op elk levensniveau. De methode is ontwikkeld in de 20e eeuw in Japan door Jino Murai en verspreid door zijn Japans-Amerikaanse leerling Mary Burmeister. Voordat de auteur de handgrepen behandelt voor het openen van de 26 veiligheidsenergieloten, informeert zij de lezer over: hoe zich bewust te worden van Jin Shin Jyutsu, de werking van levensadem, de kracht van onze handen, de betekenis van ziekte en de wetten van genezing. Zij gaat in op het verdichtingsproces van geest tot materie middels het dieptemodel van Jin Shin Jyutsu en besteedt aandacht aan de orgaanstromen, de klachten en de bijpassende zelfhulpgrepen en stimuleert de lezer tot het maken van een eigen ontdekkingstocht. De achterliggende gedachte weet zij uitstekend te combineren met de praktische benadering, haar heldere taalgebruik wordt door illustraties ondersteund terwijl de directe toepasbaarheid veel lezers zal aanspreken. Met register en adresverwijzingen. M. Kraaij-van Weeren


of: Handboek Jin Shin Jyutsu (Een aloude Japanse geneeskunst als sleutel tot een gezondere energiebalans) - Alice Burmeister

De omschrijving en een recensie over dit boek luidt als volgt:
Jin Shin Jyutsu is een oude Japanse geneeskunst die gericht is op het bevorderen of herstellen van het energie-evenwicht in het lichaam door met de vingers en handen spanning te verminderen, emotioneel evenwicht te scheppen, pijn te verlichten en de klachten van acute of chronische aandoeningen te lenigen. Nadat het in Amerika was geïntroduceerd door een leerling van de wijze Japanse geneeskundige Jiro Murai heeft Jin Shin Jyutsu in de westerse wereld grote indruk gemaakt vanwege zijn zeer heilzame werking. Ook de lezer kan nu leren hoe hij met behulp van Jin Shin Jyutsu onder andere de concentratie kan vergroten, het geheugen kan versterken, vermoeidheid kan verminderen en het bewustzijn kan verscherpen.

Dit helder geschreven handboek bevat gedetailleerde aanwijzingen voor de beoefening van Jin Shin Jyutsu, zowel bij eigen klachten als bij die van anderen. Jin Shin Jyutsu richt zich op de onderliggende oorzaken van ziekten en kan zonder risico worden gecombineerd met een andere geneeswijze of medicatie. In dit boek zijn technieken opgenomen voor tientallen concrete klachten en ten bate van het algemene welbevinden. De meeste behandeltechnieken zijn zo subtiel en onopvallend dat ze heel goed tijdens een vergadering of op straat kunnen worden toegepast.
Recensie
Praktische handleiding om lichamelijk en emotioneel evenwicht te hervinden door eenvoudige aanrakingen en een bewuste ademhaling. De grondprincipes worden beschreven, de negen 'dieptes' waarop wij ons bevinden, met hun geneesmogelijkheden, de energiestromen en hun deblokkeringspunten. Elk van deze punten kan bij de juiste behandelwijze ook een psychische doorbraak betekenen. Vervolgens wordt uitgebreid ingegaan op de orgaanstromen (meridianen) en de tijden waarop dit netwerk 24 uur per dag voedende energie naar alle lichaamsdelen voert. Eenvoudige dagelijkse oefeningen (het vasthouden van punten, vingers en tenen) kunnen bij tal van klachten de harmonie herstellen. Het boek eindigt met praktische gegevens omtrent cursussen en een register. Overzichtelijk boek van een aanrakingsvorm die in eerste instantie makkelijker te leren valt dan de vergelijkbare drukpuntmassage of shiatsu. Veel tekeningen, waarvan vooral die van de orgaanstromen, tamelijk onduidelijk zijn. De bibliografie bevat slechts twee titels van een vrouw met dezelfde achternaam als de eerste auteur.
Redactie Bol.com


Je kan meer lezen: http://www.flowyoursoul.com/87590421

User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Re: JIN SHIN JYUTSU als Zelfheling

Post by Anne » Sun, 08 09 2013, 18:32

Image

Hierboven staat het schema met de 26 deblokkeringspunten die de Jin Shin Jyutsu gebruikt om blokkades
te beïnvloeden. De punten staan zowel recht als links op het lichaam omdat ze beiden gebruikt worden
als het gaat om een behandeling voor het doorstromen van energie door de energiebanen.
Omdat de achterkant van het lichaam moeilijk is voor als je jezelf wilt behandelen zijn er ook combinaties
van verschillende punten waardoor je jezelf wèl kan behandelen op alle punten.
De energie die stroomt van de tenen van de achterkant van het lichaam omhoog en komt naar beneden
via de voorkant tot aan de tenen.

Een voorbeeld:
Handgreep/déblokkeringspunt/DP 19. Deze drie begrippen worden in verschillende boeken gebruikt.

Autoriteit
De bij veiligheidsstop negentien (bovenkant elleboogplooi) behorende handgreep wordt toegepast bij contracties die gerelateerd zijn aan autoriteitsproblemen.
Zoals gezegd ontstaan die als we de essentie van het begrip autoriteit niet goed opvatten.
Allereerst moeten we onze eigen autoriteit erkennen.
Ook moeten we de autoriteit van de ander erkennen.
Verzet daartegen geeft contractie.

Op fysiek niveau passen we bij de veiligheidsstop negentien behorende handgreep (déblokkeringspunt ofwel DP) toe bij:
- problemen met het verteringsproces
- armen (tennisarm en RSI of muisarm)

Deze handgreep zorgt er ook voor dat de veiligheidsstoppen negen en tien worden ontlast en vermindert zenuwspanning.
De relatie tussen deze veiligheidsstoppen is daar al aangegeven.
Indirect heeft deze zone ook invloed op de longfunctie.

Ook gebruiken bij:
- artritis
- rugpijn
- druk op de borst

Deblokkeringspunt 19, elleboogplooi of halverwege de bovenarm (een verhoogde 19.)
Dit DP-paar houdt verband met autoriteit, leiderschap en het vermogen het evenwicht onder alle omstandigheden te bewaren.
De déblokkeringspunten 19 harmoniseren de spijsvertering, de rug, de longen en de borsten.
Ook zorgen ze voor een goede conditie en zijn dan ook handig voor de revitalisatie van onze algehele energiehuishouding.
Voor een behandeling van de DP’s 19 dient u uw rechterhandvingers op de linkerelleboogplooi (aan de duimzijde te leggen}, en uw linkerhandvingers op de binnenkant van de rechter elleboogplooi.

De 'verhoogde' DP 1 en 19 zijn extra punten als de gewone punten 1 en 19 moeilijk om aan te raken zijn.
DP 2
Déblokkeringspunt 2 kan worden gebruikt om allerlei soorten rugklachten te verlichten.
Ook brengt dit punt de spijsvertering en de ademhaling weer in evenwicht.
Daarnaast leidt behandeling van dit punt tot vermindering van spanning en belasting in de benen.
1. Leg uw linkerhand op de rechterschouder bij DP 3 en uw rechterhand op de rechterheup bij DP 2.
2. Leg uw rechterhand op de linkerschouder bij DP 3 en uw linkerhand op de linkerheup bij DP 2.
Een DP-punt beslaat een cirkel met een diameter van ongeveer 7 centimeter.
U heeft dus wat speelruimte hierdoor en hoeft dus niet bang te zijn dat u er een centimeter naast zit..

Op het internet is meer info te vinden of loop anders een keer een boekenwinkel of een bibliotheek binnen
om eens een boek in te kijken.

User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Re: JIN SHIN JYUTSU als Zelfheling

Post by Anne » Thu, 31 10 2013, 11:51

Hier een beschrijving van DP 15:

De 15 zit in de liezen en heeft als betekenis 'was je hart door te lachen'.
De 15 is de vreugde en het lachen zelf.
Als het hart van vreugde lacht, als we in de zevende hemel zijn of, eenvoudig gezegd,
als we verliefd zijn, kunnen de liezen ook meevribreren.

Deze nauwe relatie tussen hart en liezen geldt ook in het andere geval.
Als het hart namelijk belast is en misschien al lichamelijke kwalen vertoont,
moet de stuwing in de liezen beslist worden opgeheven, opdat de ballast van het
hart aan de voorkant kan afvloeien en de vreugde in het hart kan stromen.

Hier wordt duidelijk hoe nauw de band tussen de diverse niveau's is.
Het gebied van de 13 ter hoogte van het hart is het bewustzijnsniveau,
het gebied van de 15 ter hoogte van de liezen is het lichaamsniveau
en het gebied van de 14 ter hoogte van de taille is uitdrukking van de mens
op zijn verstandsniveau en in zijn verbinding tussen 13 en 15.
De lichamelijkheid is dus de laagste vorm van spiritualiteit en de spiritualiteit is
hoogste vorm van lichamelijkheid.

Het lachen van 15 reinigt en wast ons wezen met al zijn gedachten, gevoelens en lichamelijke toestanden.
De Amerikaanse arts Norman Cousins heeft tijdens een ernstige ziekte in een poging
tot zelfgenezing de heilzame werking van het lachen uitgeprobeerd en een boek over
zijn ervaringen geschreven, dat een mens moed geeft om te lezen en te leven.

De optelsom van 15 is 6, wat evenwicht betekent.
De 15 is samengesteld uit de 1, die het geheel inhoudt en zogezegd het goddelijke betekent,
en de 5, die de mens vertegenwoordigt.
In het lachen worden deze verschillende niveau's verbonden.

Ondersteuning voor/helpt bij:
- spanning in de onderbuik, benen, heupen, knieën, voeten
- hartritme, vaatstelsel
- verstuiking, alle botbreuken
- operaties
- spijsvertering, opgezwollen buik
- lichamelijk evenwicht
- rugpijn
- jicht
- spataderen

Oefening:
- beide pinken vasthouden (om en om)
- of beide 15 vasthouden


Mijn eigen ervaring met dit DP-punt is heel positief.
Ik kan het 's avonds of 's morgens doen wanneer ik in bed lig.
Mijn handen laat ik dan veel langer liggen (vingertoppen op 15 en de hand rust op je buik/heup),
soms wel tot een half uur, en ontspan. Je wordt er heerlijk rustig en ontspannen door.

Anne


Deze tekst is uit het boek:
Jin Shin Jyutsu - genezingskracht met de handen
van Felicitas Waldeck

In dit boek staan alle DP beschreven met oefeningen en andere handgrepen.
Daarnaast staan er o.a. DP's voor verschillende lichamelijke problemen/ongemakken.

User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Re: JIN SHIN JYUTSU als Zelfheling

Post by Anne » Tue, 05 11 2013, 09:54

Handgreep 18.
Lichaamsbewustzijn


Contracties die op latere leeftijd stagnaties veroorzaken,
gaan vaak gepaard met pijngevoelens in de muizen van de hand.
Vandaar dat de vingers van de hand voor het herstellen van veiligheidsslot achttien
juist daar geplaatst worden om de pulsatie weer op gang te krijgen.

De bij veiligheidsstop achttien behorende handgreep wordt ook gebruikt bij:

- een volle borst
- stijfheid
- overmatig hongergevoel
- vreetbuien
- pijn in het achterhoofd
- pijn in de polsen

En vanzelfsprekend bij slapeloosheid en slaapaanvallen overdag.

Meer in het algemeen zorgt deze greep voor een kalmerend effect.


Handgreep DP 18
De DP’s 18 zorgen ervoor dat we ons bewust worden van ons lichaam en integreren het bewustzijn
met de fysieke verschijningsvorm. Ook harmoniseren ze de borstkas en het achterhoofd, en helpen
ze bij het opheffen van slaapstoornissen.

Om de DP’s 18 te behandelen, dient u een aantal minuten de rechterduim aan de onderkant(muis)
vast te houden met de linkerhand.

Doe hetzelfde daarna met de andere kant:
houd de linkerduim (muis) aan de onderkant vast met uw rechterhand.
Hierboven staat de handgreep 18 uitgelegd uit 2 verschillende boeken over Jin Shin Jyutsu.
Zelf houd ik in lastige periodes een bepaalde handgreep van Jin Shin Jyutsu langer vast
dan 5 minuten. Dat kan dan soms 10 minuten of een kwartier zijn.
Omdat JSJ een 'zachte' manier van healing is, kan dat zonder probleem.

User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Re: JIN SHIN JYUTSU als Zelfheling

Post by Anne » Mon, 11 11 2013, 10:10

Handgreep (DP) 2.
Wijsheid


Veiligheidsstop 2 ligt op de kam van het bekken, van waaruit de mens zich opricht.
Met het oprichten ontstaat het ik-gevoel en het ego.
We moeten dit als een cyclus zien. Eerst moet het ego grondig worden opgebouwd.
Als er een gezond ego is kan de stap gemaakt worden naar wijsheid,
waarbij paradoxaal de relativiteit van het ego wordt ingezien.
Ook wordt dan ingezien dat het ego niet de baas is, maar de bron waaruit die is verschenen.
Het is de aanzet tot onderzoek wie men werkelijk is.
Mensen die zich niet durven oprichten kunnen fysieke klachten in dit gebied krijgen.

Dus de handgreep wordt vooral toegepast bij:
- rugproblemen
- klachten over de benen
- lopen
- pijn in het bekken

Denk ook eens aan bekkeninstabiliteit, die uiteraard verbonden is aan de geestelijke achtergronden van het “ontvangen” van een kind. Plotseling is daar een wezen dat zich voor
100% van jou afhankelijk heeft gemaakt. Het vraagt zeker een behoorlijke wijsheid om de plotselinge inperking van de vrijheid en de grote verantwoordelijkheid opinieloos te aanvaarden.

Verder passen we deze greep ook toe bij klachten:
- in de onderbuik
- verteringsstoornissen
- “fatique” en uitputting

Hoewel we in het voorafgaande vooral het belang van de uitademing hebben benadrukt,
moet natuurlijk ook de inademing plaatsvinden.
Die zorgt ervoor dat energie zich verzamelt in de vergaarbak die we bekken noemen.
Hier verzamelt zich als het ware de brandstof voor het gemanifesteerde (fysieke) lichaam.
Er ligt hier een relatie met het kunnen ontvangen.


DP 2
Déblokkeringspunt 2 kan worden gebruikt om allerlei soorten rugklachten te verlichten.
Ook brengt dit punt de spijsvertering en de ademhaling weer in evenwicht.
Daarnaast leidt behandeling van dit punt tot vermindering van spanning en belasting in de benen.

1. Leg uw linkerhand op de rechterschouder bij DP 3 en uw rechterhand op de rechterheup bij DP 2.
2. Leg uw rechterhand op de linkerschouder bij DP 3 en uw linkerhand op de linkerheup bij DP 2.


Ook dit zijn twee teksten uit verschillende boeken.
Ook hier kunt u deze handgrepen langere tijd vasthouden, bijvoorbeeld tot een half uur.

User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Re: JIN SHIN JYUTSU als Zelfheling

Post by Anne » Thu, 14 08 2014, 17:52


Post Reply