Acupunctuur: nu ook bekend waarom het werkt

Acupunctuur, homeopathie, iriscopie, aromatherapie, yoga, e.d.

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Acupunctuur: nu ook bekend waarom het werkt

Post by Anne » Thu, 08 11 2012, 23:11

Acupunctuur: nu ook bekend waarom het werkt

Uit een recent onderzoek is gebleken dat acupunctuur daadwerkelijk pijn bestrijdt en niet enkel een placebo-effect bewerkstelligt. Doel van het onderzoek was niet vast te stellen of de pijn bestreden werd: dit was immers al bij zoveel trials gebleken. In plaats daarvan wilden de onderzoekers weten hoe het werkt. Tot op heden waren de meeste onderzoekers (en artsen) ervan overtuigd dat acupunctuur alleen maar op placeboniveau werkt, dus dat de patiënt gelooft dat het helpt en zich daardoor beter voelt. Maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de hersenen anders reageren op acupunctuur dan op ‘namaak’acupunctuur waarbij ‘echte’ acupunctuur wordt nagedaan.

Volgens de leider van het onderzoeksteam, dr. George Lewith, werden met acupunctuur dezelfde resultaten geboekt als met de farmaceutische middelen voor chronische aandoeningen, maar dan zonder de mogelijke bijwerkingen. Bij zijn nieuwe trial probeerde hij acupunctuur uit bij een kleine onderzoeksgroep van patiënten met artritis. Allemaal kregen ze een aantal behandelingen met echte acupunctuur en twee namaakbehandelingen, waarbij ofwel stompe naalden werden gebruikt die niet door de huid drongen of als een theatersabel inschoven op het moment dat ze de huid raakten. De onderzoekers die de hersenactiviteit van de deelnemers tijdens de behandeling bewaakten, merkten dat zowel bij de echte als bij de namaaksessies natuurlijke pijnbestrijdende opiaten werden aangemaakt, maar dat alleen bij de echte acupunctuur ook andere behulpzame hersenprocessen in gang gezet werden.

Aldus blijkt dat acupunctuur meer bewerkstelligt dan alleen een placebo-effect. Dat kun je niet eens van alle medicijnen zeggen. Dr. Lewith wees erop dat het antidepressivum Prozac in 80 procent van de gevallen werkt, maar bij 70 procent komt dat door de verwachtingen van de patiënt en slechts bij 10 procent door chemische veranderingen door het geneesmiddel. Als we het goed begrijpen is die reguliere geneeskunde dus eigenlijk vooral placebo, toch?
2Nature, 1 mei 2005

Post Reply