Genetisch gemodificeerd mais

Korte notities, aanreikingen, nieuwtjes

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Genetisch gemodificeerd mais

Post by Anne » Tue, 02 06 2009, 10:38

Dit bericht van het MD Weekly (Medische industrie) vond ik belangrijk genoeg om even op deze site te zetten. Er wordt tegenwoordig zoveel gemanipuleerd in de voedselketen dat we niet meer weten wat we eigenlijk eten, althans wat er aan gesleuteld en toegevoegd is.

Duitsland verbied genetisch gemodificeerde maïs

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad (15-4-2009)

Duitsland verbied het verbouwen van genetisch gemodificeerde maïs. De oosterburen verbieden specifiek de voedermaïs van het Amerikaanse concern Monsanto, ook bekend als `Mon 810`. De maïs van Monsanto is het enige genetisch gemodificeerde landbouwproduct dat in de EU mag worden verbouwd. Monsanto heeft in een reactie laten weten teleurgesteld te zijn.

Ook bij Basf komt de klap hard aan. Het concern was bezig met de ontwikkeling van de genetisch gemodificeerde aardappel `Amflora`. Deze aardappel heeft toepassingen in de papier- en textielindustrie. Een woordvoerder van Basf laat weten dat het besluit om Mon 810 te verbieden het concern niet direct raakt. `Maar het is wel duidelijk dat het een tegenslag is voor iedereen die probeert gemodificeerde planten en zaden op de markt te brengen. Dat geldt vooral omdat de maïs van Monsanto alle tests heeft doorstaan en al jaren wordt verbouwd.`

Minister Aigner van landbouw legt alle kritiek naast zich neer. Volgens haar toont nieuwe wetenschappelijke infomatie aan dat Mon 810 gevaarlijk is voor het milieu omdat de kans bestaat dat dieren die de maïs eten niet meer reageren op antibiotica. Bovendien bestaat de kans volgens Aigner dat de maïssoort zich mengt met conventionele rassen.

Post Reply