Beenmergcellen helpen tegen hartklachten

Korte notities, aanreikingen, nieuwtjes

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Beenmergcellen helpen tegen hartklachten

Post by Anne » Fri, 22 05 2009, 08:44

Beenmergcellen helpen tegen hartklachten
Uitgegeven: 20 mei 2009 09:46
Bron: NU.nl
LEIDEN - Een injectie met lichaamseigen beenmergcellen helpt tegen ernstige angina pectoris, wat wordt veroorzaakt door slechte doorbloeding van het hart.

Volgens de Leidse cardioloog Douwe Atsma is de celtherapie een succesvolle nieuwe behandelmogelijkheid voor mensen met zware hartklachten die voorheen uitbehandeld waren.

Patiënten met angina pectoris hebben chronisch last van pijn en druk op de borst, als ze zich inspannen. In het uiterste geval ontstaat een hartinfarct.

Doorbloeding
Atsma heeft sinds 2001 onderzoek gedaan naar een behandelmogelijkheid met lichaamseigen cellen.

Beenmergcellen blijken de hartspierdoorbloeding en de pompfunctie van het hart te verbeteren, zo heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) woensdag bekendgemaakt.

Het onderzoek
De cardioloog onderzocht de celtherapie bij vijftig patiënten met angina pectoris. Bij de helft haalde hij met een punctie beenmerg uit het heupbeen.

Na een bewerking in het laboratorium werden de cellen nog dezelfde dag op acht tot twaalf plekken in de hartwand geïnjecteerd.

Fitter
Na drie maanden bleek de conditie van de geïnjecteerde patiënten stukken beter dan die van de patiënten die in de controlegroep zaten.

De met beenmerg behandelde mensen voelden zich fitter en hadden minder pijn. De bekende fietstest voor hartpatiënten ging hun veel beter af. De patiënten uit de controlegroep krijgen nu alsnog celtherapie, aldus het LUMC.

Post Reply