Bessen zoeken in de oertijd vrouwenwerk

Korte notities, aanreikingen, nieuwtjes

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Bessen zoeken in de oertijd vrouwenwerk

Post by Anne » Fri, 19 12 2008, 10:30

Oriëntatie gaat door de maag

Qua ruimtelijk inzicht blijven ze meestal achter bij mannen. Maar als het om voedsel gaat, is het oriëntatievermogen van vrouwen superieur, concluderen Amerikaanse psychologen uit echt marktonderzoek.

Het experiment van Joshua New en collega’s was vermomd als een proeverij. Bezoekers van een boerenmarkt in Santa Barbara (Californië, VS) werden naar zes van de ongeveer negentig stalletjes geleid, waar ze steeds iets te eten kregen. En vervolgens natuurlijk de vraag hoe goed dat beviel. Daarna namen de onderzoekers ze mee naar het midden van de markt. Nu was het de kunst zo precies mogelijk aan te wijzen waar ze wat hadden gegeten. In totaal deden 41 vrouwen en 45 mannen mee.

Je zou verwachten dat mannen beter zijn in deze aanwijstaak, schrijven de psychologen Proceedings of the Royal Society B. Hun ruimtelijk inzicht en oriëntatievermogen zijn gemiddeld namelijk beter. Maar nu wonnen de dames. Zij wezen gemiddeld 27 procent nauwkeuriger dan de heren.

De onderzoekers waren erop uit om te bewijzen dat het verzamelen van bessen en noten altijd vooral vrouwenwerk is geweest, en dat dit tot aangeboren verschillen tussen de seksen heeft geleid. Dit resultaat past in hun straatje.

Gemiddeld konden de proefpersonen een plaats preciezer aanwijzen naarmate de voedingswaarde hoger was. Van in totaal 25 hapjes waren bosbessen de winnaars, op de voet gevolgd door honing, olijfolie en avocado. Komkommers scoorden veruit het slechtste. Ook dat zou te danken zijn aan onze evolutionaire voorgeschiedenis. In de strijd om het bestaan heb je niet zo veel aan een vrucht die voor een procent of 98 uit water bestaat.

Elmar Veerman

Bron: Noorderlicht/VPRO

Post Reply