NS gaat kaartautomaten aanpassen om skimmen tegen te gaan.

Korte notities, aanreikingen, nieuwtjes

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

NS gaat kaartautomaten aanpassen om skimmen tegen te gaan.

Post by Anne » Tue, 16 12 2008, 09:39

NS gaat kaartautomaten aanpassen om skimmen tegen te gaan

Door Dimitri Reijerman, donderdag 11 december 2008 21:18, views: 16.805

De Nederlandse Spoorwegen gaat zijn kaartautomaten aanpassen, in de hoop het kopiëren van betaalpassen tegen te gaan. De afgelopen twee maanden zou het aantal slachtoffers van skimmers sterk zijn gestegen.

Op de kaartautomaten worden vanaf volgende week metalen platen met een aantal noppen vlak onder de kaartlezer geplaatst, zo was donderdag te zien in een reportage van het actualiteitenprogramma Netwerk. De NS hoopt dat het zo moeilijker wordt om een opzetstuk, met daar een magneetstriplezer en een minicamera, op de automaat te bevestigen. Het beveiligingsplaatje viel tijdens de Netwerk-reportage echter voor het oog van de camera van de automaat af, dus de vraag lijkt gerechtvaardigd of deze methode in de praktijk effectief zal zijn. Of er nog aanvullende maatregelen genomen zullen worden, wil het bedrijf niet zeggen. Wel stelt de NS dat ook de reiziger verantwoordelijk is. Hij zou het numerieke toetsenbord met de hand goed moeten afdekken tijdens het invoeren van zijn pincode.

De antiskim-maatregelen worden genomen na een sterke toename van het aantal mensen die slachtoffer zijn geworden van skimbendes. Tot september zouden volgens het Klpd zeker driehonderd aangiftes binnen zijn gekomen van gevallen van skimming, terwijl de afgelopen twee maanden daar nog eens driehonderd meldingen bovenop kwamen. Bij de door het Klpd genoemde aangiftestatistieken gaat het veelal om gemanipuleerde automaten, waardoor het daadwerkelijke aantal bestolen personen fors hoger zal liggen. Fraude-deskundige Frank Engelsman van de firma Ultrascan stelde tegenover Netwerk dat er jaarlijks zeker tienduizenden mensen slachtoffer worden van skimmers. Per betaalpas zouden de criminelen, veelal afkomstig uit Oost-Europa, tussen de 1000 en 1400 euro buitmaken door in het buitenland te pinnen. De politie heeft dit jaar naar eigen zeggen twintig skimmers op heterdaad weten te betrappen. Omdat de Nederlandse banken de schade bij getroffen rekeninghouders echter veelal snel en geheel vergoeden, zou er relatief weinig ruchtbaarheid aan het skimprobleem met pinpassen worden gegeven.
Afbeelding van skimapparatuur uit Netwerk-reportage

Voor de foto kunt u onderstaande link aanklikken.

http://tweakers.net/nieuws/57282/ns-gaa ... -gaan.html

Post Reply