Aanraken is een primaire levensbehoefte

Korte notities, aanreikingen, nieuwtjes

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Aanraken is een primaire levensbehoefte

Post by Anne » Mon, 08 08 2011, 16:01

Aanraken is een primaire levensbehoefte

De huid.
De huid is het grootste en wellicht het gevoeligste orgaan dat een mens heeft. Aanraking en streling van de huid zet processen in werking die niet alleen voor een algeheel welbehagen zorgen maar ook voor een betere gezondheid.

Aanraken is een levensbehoefte.
Denk aan de moeder die direct na de geboorte haar baby tegen haar lichaam neemt. De baby ervaart en voelt dan de aanwezigheid van moeder. Aanraken is een primaire levensbehoefte en werkt helend. Wij hebben een natuurlijke behoefte tot aanraken.

We leven in een digitaal tijdperk waarin de snelheid van communiceren vaak belangrijker is dan de kwaliteit ervan. We smsen, chatten en mailen. Maar aanraken ???? In deze tijd gaan velen zonder partner door het leven en ervaren het gemis van de aanraking aan den lijve. Vaak is iemand zich dit niet eens meer bewust, en heeft hij/zij deze behoefte verdrongen.

Antistoffen.
Aanraken is een levensbehoefte, even basaal als eten en drinken. Uit allerlei onderzoek blijkt dat het merendeel van de mensen die als baby of kleuter niet voldoende door de ouders worden geknuffeld, gestreeld en gekust later een slechtere lichamelijke weerstand hebben. Er worden simpelweg minder antistoffen ontwikkeld wanneer een baby niet genoeg wordt aangeraakt.
Voordat een foetus licht en geluid kan waarnemen, voelt het met de huid iedere beweging in het lichaam van de moeder. Dat is veilig en geruststellend. De huid is daarmee al voor onze geboorte het belangrijkste orgaan dat we hebben.

Gevoelscellen.
Onze huid is ons primaire communicatiemiddel en onze belangrijkste beschermer. Meer dan vijf miljoen gevoelscellen reageren op elke aanraking. De oppervlakte van de huid heeft een enorm aantal zintuiglijke recepttoren die hitte, kou, aanraking en pijn registreren. Huidcontact stimuleert zenuwuiteinden. Die zenden signalen naar de hersenen en daar wordt vervolgens van alles in gang gezet, de productie van endorfine bijvoorbeeld, het zogenaamde gelukshormoon. Door de endorfine gaat u zich prettig voelen. Endorfine zet daarbij ook “helende” processen in werking. Het hormoon stimuleert bijvoorbeeld het immuunsysteem, de spijsvertering, de stofwisseling en het bevordert de doorbloeding en zorgt voor een diepere ademhaling. Het bloed neemt meer zuurstof op en de spieren ontspannen zich.

Codes.
Toch vinden sommigen aanraking eng. Aanraken is intiem en intimiteit is alleen toegestaan volgens bepaalde codes. Zo zijn er ongeschreven afspraken over welke aanraking bij welke gelegenheid gepast zijn. Omgangsvormen die we allemaal kennen. De meeste onder ons voelen intuïtief aan hoe dat lichaamscontact ‘hoort’ te voelen. Een groetende handdruk, een speelse kietel, een vriendschappelijk klopje, een koesterende knuffel, een bestraffende tik, een helende handoplegging, een verleidende kus of ondersteunende omhelzing; alle hebben ze een aanvaarde duur of intensiteit. Als daar van wordt afgeweken, te klef, te lang, te veel, te heftig krijgen we het Spaans benauwd.

Gelukkig zijn er ook vormen van aanraking ontwikkeld waarbij de afspraak is dat we ons daar zonder risico volledig aan kunnen overgeven. Massage is een vrij intieme aanraking, maar de codes zorgen ervoor dat we met een gerust hart een wildvreemde aan onze huid kunnen laten zitten, zonder dat dit tot pijnlijke situaties of door schaamte verkrampte spieren leidt. Een professionele masseur respecteert altijd de wensen en de grenzen van de cliënt.

http://lizzy-c.blogspot.com/2010_01_01_archive.html

Post Reply