Wie zich niet aangevallen voelt kan zich goed verdedigen...

Korte notities, aanreikingen, nieuwtjes

Moderators: Anne, renhoek

Post Reply
User avatar
Anne
Posts: 562
Joined: Wed, 11 07 2007, 18:53

Wie zich niet aangevallen voelt kan zich goed verdedigen...

Post by Anne » Sun, 29 09 2013, 09:18

Wie zich niet aangevallen voelt kan zich goed verdedigen...

Wanneer ik bij deze zin even stil sta en de betekenis op me in laat werken komt er een gevoel omhoog van ja zo zit het.
Het geeft inzicht in weer een klein puzzelstukje van het grote geheel.

Alleen wie zich niet aangevallen voelt…
Wanneer voel je je eigenlijk aangevallen?
Vaak gebeurt dit wanneer je negatieve opmerkingen te horen krijgt over jezelf waarvan jij vindt dat ze niet helemaal kloppen met je eigen werkelijkheid.
In je maag komt er een knoop en de spanning loopt op, je lichaam maakt zich klaar voor de verdediging. Als de woorden die je te horen of te lezen krijgt op een niet al te respectvolle manier worden medegedeeld, dan is de automatische reactie vaak van hetzelfde kaliber of zelfs nog harder. We denken dat we moeten vechten om onszelf te verdedigen tegen de meningen van anderen. Dat is een van onze patronen waarvan je je niet altijd bewust bent. Het reageren gaat automatisch en onbewust.

Wanneer je kunt kijken naar het proces wat er in je hoofd afspeelt tijdens zo’n situatie, zul je kunnen opmerken dat je totaal in je hoofd zit, dat de emotie de overhand neemt en dat er storm op komst is.
Probeer stil te staan en diep in jezelf te kijken naar wat er in je gebeurt, zo leer je jezelf kennen en vergroot je je bewustzijn.
Wanneer je je aangevallen voelt ben je uit balans en niet jezelf, je verschuilt je achter je denken omdat je bang bent om jezelf te verliezen in de mening van de ander. Je ervaart deze situatie als een bedreiging. Wanneer je dit herkent dan denk je op die momenten met je ego. Je ego wil niet afgekraakt worden en ziet alleen nog maar zichzelf. De ander wordt niet meer gezien en er wordt al helemaal niet meer goed geluisterd. Je ego werpt een verdedigingsschild op en gaat in de tegen aanval. Met de valse hoop om te kunnen winnen.

Zou het kunnen zijn dat de ander ergens mee worstelt en jij bent degene die het blik van problemen heeft open getrokken? Was jij de trigger voor de toegang tot een diepere laag in diegene, met als doel nieuw zelfinzicht op te doen in het waarom van de geuite kritiek?
Zou het kunnen zijn dat de ander eigenlijk blij mag zijn met zijn of haar onvrede over de situatie zodat er iets losgelaten mag worden omdat dat het bewustzijn en zelfkennis zal vergroten maar ook het gevoel van empathie en liefde?

Zou het kunnen dat jij dit zo kunt zien in de situaties die zich voordoen wanneer er iemand kritiek heeft en de ander voelt zich erdoor aangevallen? Zou het dan kunnen dat je de situatie doorziet en dat je daarmee de spiraal van je automatische reactie doorbreekt?
Wat je aan inzicht wint in dit soort ervaringen zal zich aan je tonen doordat je dicht bij jezelf kunt blijven en de ander met liefde kan begrijpen zodat er vrede is.
Je laat je niet verstoren door je ego en kijkt verder dan het automatische denken. Je bent in balans en dan zie je in dat jij jezelf niet hoeft te verdedigen omdat het door je inzicht wordt gezien in een groter geheel. Je laat je niet tegenhouden door het prikkeldraad op je weg maar kiest bewust voor de weg die je de oplossing biedt.

Alleen wie zich niet aangevallen voelt kan zich goed verdedigen… met liefde!

Bron: Yvonne Blanker

Post Reply