Hoe maak ik een goede post

Berichten en commentaar over de vereniging en bijeenkomsten.

Moderators: Anne, renhoek

Locked
User avatar
renhoek
Site Admin
Posts: 20
Joined: Wed, 01 12 2004, 13:52

Hoe maak ik een goede post

Post by renhoek » Wed, 29 08 2007, 11:33

Een boek schrijven is heel anders dan een boodschappenlijstje. Een internet forum is ook een apart beestje. Voor die mensen die nieuw zijn, hier wat tips om tot een beter resultaat te komen.

Een aantal termen die gebruikt worden:

post - Een bericht
thread - Een onderwerp op het forum inclusief alle reacties die daar op gemaakt zijn.
sticky - Een bericht dat bovenaan de lijst blijft staan. Bevat meestal belangrijke informatie. Alleen beheerders kunnen een bericht sticky maken.
url - Een adres naar een website. Ook wel bekend als 'link'

Punten om aan de denken bij het schrijven van een bericht.

* Lees het reglement in het 'Harmonia' forum om te zien wat je wel en niet mag plaatsen.

* Denk eerst na over wat je de andere lezers precies duidelijk wilt maken. Controleer na het schrijven ook of dit punt duidelijk wordt.

* Controleer na het schrijven je bericht op taalfouten voordat je je bericht plaatst. Als je url's in je bericht hebt staan, druk dan op 'voorbeeld'. Je krijgt te zien hoe je bericht geplaatst zal worden. Controleer of de links allemaal wel kloppen.

* Maak je een nieuwe thread? Bedenk een duidelijke en omschrijvende titel voor je bericht zodat mensen een idee hebben waar het over gaat voordat ze er op klikken.

* Maak je een nieuwe thread? Denk dan ook goed na in welk forum je het plaatst. Gaat het over te veel dingen, dan is het mischien beter om het op te splitsen in twee of meerdere berichten en deze dan te plaatsen in de juiste fora.

* Je kunt ook b.v. plaatjes toevoegen aan je bericht. Klik hier om te lezen hoe dat moet.

* Indien je veel en/of grote plaatjes toevoegt aan je bericht, zet het plaatje dan eerst op een server die van jou is. Anders veroorzaak je veel data verkeer op iemand anders zijn server. Loopt dit uit de hand, dan kan dit voor grote rekeningen zorgen bij die persoon. Let daarom op. Dit fenomeen is ook wel bekend als hotlinking en wordt gezien als onbeleefd. Met de nieuwe versie van de forum software kun je ook plaatjes toevoegen als attachment. Deze worden dan op de Harmonia server zelf bewaard. Dit is ook acceptabel.

* Je kan ten alle tijden je EIGEN berichten verbeteren of zelfs verwijderen. Zorg dat je ingelogd bent en je zal een knop 'Wijzig' bij je bericht zien staan. Druk hier op om je bericht aan te passen. Wil je het helemaal verwijderen, druk dan op het kruis icoontje.

* Wil je reageren op een bericht, maar je wil maar op een specifiek stuk reageren? Druk dan op het 'quote' icoontje van die post. Je krijgt nu de hele tekst in je bericht. Haal weg wat niet relevant is en plaats je eigen reactie onder de quote. Hierdoor is het voor andere lezers duidelijk om te zien waar je op reageert.

* Wil je reageren op een bericht, maar er zijn al een aantal andere reacties voor je? Gebruik dan ook 'quote' om aan te geven op welk bericht je reageert.

* Wil je iemand anders iets sturen? Klik boven aan op 'Gebruikerslijst' en klikt op het 'PB' (prive bericht) icoontje voor zijn/haar naam. Je kan die persoon dan prive een klein mailtje sturen.

Locked